Jak aplikować o azerską, kazachską i uzbecką wizę w Teheranie (luty 2016).

MissionCompleted_Title

Chyba najmniej przyjemną i najbardziej stresującą rzeczą podczas podróży jest proces aplikowania o wizy. Mi na samą myśl o wizycie w ambasadzie, wypełnianiu wniosków wizowych oraz kilkudniowym trwaniu w niepewności, robi się słabo. Zazwyczaj okres pomiędzy aplikowaniem o wizę, a jej odbiorem wypełniony jest fatalistycznymi myślami i układaniem miliona planów awaryjnych, na wypadek gdybyśmy upragnionej naklejki nie dostali.

W pierwotnych planach w Teheranie mieliśmy aplikować jedynie o wizę azerską, natomiast kazachską i uzbecką ogarnąć w Baku. Finalnie, doszliśmy do wniosku, że skoro mamy u kogo zatrzymać się w Teheranie, dlaczego nie załatwić wszystkich trzech wiz za jednym zamachem, a stres w Baku ograniczyć do niezbędnego minimum, czyli oczekiwania na słynny prom do Kazachstanu.

1. WIZA AZERSKA

Ile się naczytałam o trudnościach z wyrobieniem azerskiej wizy, opłaconych i poręczonych podpisem właściciela hotelu rezerwacjach, wysokich kosztach. W Teheranie, na szczęście cała procedura jest dziecinnie prosta.

Typ wizy: wiza turystyczna 30-dniowa, jednokrotnego wjazdu. Nawet nas nie pytali o datę wjazdu, czy wyjazdu, tylko wbili wizę na miesiąc z dwumiesięcznym okienkiem wjazdowym.

Potrzebne dokumenty:

• paszport
• ksero pierwszej strony paszportu x2
• zdjęcie paszportowe x2
• poparcie wizowe/list polecający z Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Teheranie
• wypełniony formularz wizowy
• 60€ w gotówce

czas oczekiwania: kilka godzin
adres: Konsulat Azerbejdżanu w Teheranie, ul. Niavaran 14th
lokalizacja na mapie: kliknij tutaj 😉
godziny otwarcia: aplikować można wyłącznie w poniedziałek w godzinach 10:00 – 13:00, odbiór tego samego dnia po południu

Dodatkowe informacje:

• Formularz wizowy można podobno pobrać z internetu. Myśleliśmy, że jest możliwość otrzymania go również na miejscu, jednak pani sekretarka poinformowała nas, że w takim przypadku musimy zapłacić 100 000 riali/os., a ona wypełni wnioski w naszym imieniu.
• Uzyskaliśmy uprzednio informację, że opłata wizowa wynosi 60$, które okazało się nagle dla obywateli Polski 60€. Mieliśmy przy sobie jedynie dolce, więc uprosiliśmy panią o możliwość uiszczenia odpowiedniej wysokości opłaty w tej walucie.
• Obsługa raczej miła, mówiąca po angielsku.
• Niewielu interesantów.
• Specyficzny pan odźwierny 😉

1a.POPARCIE WIZOWE/LIST POLECAJĄCY Z AMBASADY RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ W TEHERANIE.

Z otrzymaniem takiego dokumentu nie ma najmniejszego problemu. Jest wydawany na miejscu, bezpłatnie, za okazaniem ważnego paszportu.
godziny otwarcia placówki: niedziela – czwartek 8:00 – 11:30
adres: Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Teheranie, ul. No. 2, Pirouz St., Africa Expressway (Nelson Mandela Ave.)
lokalizacja na mapie: kliknij tutaj 😉

Wiza do Azerbejdżanu

2. WIZA KAZACHSKA

„Prezydent Republiki Kazachstanu Nursułtan Nazarbajew podpisał dnia 19 maja 2015 roku dekret „O Międzynarodowym Centrum Finansowym Astana oraz przeniesieniu Banku Narodowego Republiki Kazachstanu do Astany”, który zawiera artykuł 3 punkt 9 nakazujący Rządowi Kazachstanu wprowadzenie ruchu bezwizowego do 30 dni pobytu dla obywateli państw OECD (w tym Polski) oraz dla ZEA, Malezji i Singapuru. Powyższy dekret nie zawiera terminu wprowadzenia ww. ruchu bezwizowego. Regulacje w tym zakresie dopiero będą przygotowywane przez Rząd Kazachstanu. W związku z powyższym dla obywateli Polski dotychczasowe zasady wizowe nie ulegają zmianom.” (źródło)

Mamy nadzieję, że wkrótce się coś zmieni a tymczasem…

Typ wizy: wiza turystyczna 30-dniowa, jednokrotnego wjazdu. Ważność wizy wyznaczają podane przez nas daty, czyli wiza jest ważna przez 30 dni, od konkretnej daty do konkretnej daty.

Potrzebne dokumenty:

• paszport
• ksero pierwszej strony paszportu
• zdjęcie paszportowe x2
• wypełniony formularz wizowy
• kwit z banku potwierdzający opłacenie wizy (40$)

czas oczekiwania: 4 – 7 dni roboczych (w naszym przypadku 4)
adres: Ambasada Kazachstanu w Teheranie, ul. North Hedayat 82
lokalizacja na mapie: kliknij tutaj 😉
godziny otwarcia: wtorek 10: 00 – 12 :00 (14:00 – 16:00), środa 14:00 – 16:00 (16:00 – 18:00), niedziela 14:00 – 16:00 (16:00 – 18:00), godziny w nawiasach przeznaczone są na odbiór dokumentów

Dodatkowe informacje:

• Formularz wizowy można podobno pobrać z internetu. My znowu przyszliśmy nieprzygotowani, jednak pani w ambasadzie udało się znaleźć dla nas 2 egzemplarze.
• Warto spytać czy zamiast wpłaty na konto można zapłacić gotówką przy odbiorze. Nam się udało. Należy mieć odliczoną kwotę, gdyż pani nie wydaje reszty.
• Bardzo miła i pomocna obsługa, mówiąca po rosyjsku.
• Niewielu interesantów.

Wiza do Kazachstanu

3. WIZA UZBECKA

Typ wizy: wiza turystyczna 30-dniowa, jednokrotnego wjazdu. Ważność wizy wyznaczają podane przez nas daty, czyli wiza jest ważna przez 30 dni, od konkretnej daty do konkretnej daty.

Potrzebne dokumenty:

• paszport
• ksero pierwszej strony paszportu
• zdjęcie paszportowe x2
• wypełniony formularz wizowy x2
• LOI (letter of invitation) – zaproszenie otrzymane za pośrednictwem agencji turystycznej
• 75$ w gotówce (93$ tryb ekspres)

czas oczekiwania: kilka dni (w naszym przypadku 3 dni robocze) lub kilka godzin (tryb ekspres)
adres: Konsulat Uzbekistanu w Teheranie, ul. N10, Park 4 Dead End
lokalizacja na mapie: kliknij tutaj 😉
godziny otwarcia: niedziela – środy 9:00 – 11:00, czwartek 9:00 – 10:30

Dodatkowe informacje:
• W przypadku korzystania z usług Stantours, problem wypełniania wniosku mamy z głowy. Na maila razem z numerem LOI otrzymamy uzupełniony egzemplarz, gotowy do druku. Wystarczy podpisać.
• W sieci znaleźliśmy informację, że przed wejściem do ambasady należy wpisać się na jakąś listę. Faktycznie do bramki przypięta była kartka papieru i jeden pan spotkany przy bramce dał nam długopis, więc wpisaliśmy się jako trzeci na listę. Po co? Nie mamy pojęcia. Być może w przypadku wielu interesantów, obsługiwana jest tylko określona liczba szczęśliwców, których nazwiska znalazły się na liście.
• Obsługa miła, mówiąca po angielsku. Warto znać kilka grzecznościowych słów w farsi, robi się jeszcze milej.
• Niewielu interesantów.

3a. DOKUMENTY POTRZEBNE DO LOI:

• dokument z zakładu pracy potwierdzający zatrudnienie (w języku angielskim)… Marku jeszcze raz dziękujemy za pomoc 😉
• skan (zdjęcie) pierwszej strony paszportu
• skan (zdjęcie) irańskiej wizy
• wypełniony formularz (przesłany przez Stantours)
• potwierdzenie przelewu na konto Stantours (70$)

Dodatkowe informacje:

• czas oczekiwania na LOI: po dosłaniu wszystkich dokumentów około 10 dni
• okres ważności LOI: 3 miesiące
• kontakt z agencją Stantours bardzo dobry, przydzielony pracownik odpowiada na maile w ciągu 24 godzin, wszystko w terminie, POLECAMY
• podczas wypełniania wniosku należy dobrze przemyśleć i ustalić termin wjazdu i wyjazdu z Uzbekistanu, gdyż przy wypełnianiu wniosku wizowego nie będzie już możliwości ich zmiany

Wiza do Uzbekistanu

Należy pamiętać, że sytuacja lubi się od czasu do czasu zmieniać. Mogą ulec zmianie wymagane dokumenty, godziny otwarcia ambasady, czy też jej adres. Najlepiej samemu przed złożeniem aplikacji udać się do placówki konsularnej lub poszperać się w sieci, by być na bieżąco.

  • Robert

    Dzięki za informacje. Skoro uzyskanie wizy azerskiej jest tak proste, to może tam zajrzę gdy następnym razem będę w tamtym regionie. Ciekaw jestem waszych wrażeń z Azerbejdżanu.
    Pomyślności!

  • Pingback: Pożegnanie z Iranem.()